Pittige mosselen

home > lente-zomer-herfst-en-winter-recepten > Pittige mosselen

Spoel de mosselen onder koud stromend water goed schoon en kijk ze goed na;
verwijder mosselen met een kapotte schelp en mosselen die open blijven staan.
Pel en snipper de uien en de knoflook. Ontvel de tomaten en snijd het
vruchtvlees en de bleekselderij in stukjes.
Snijd de peterselie fijn.
Verhit wat olijfolie in een pan, fruit de uien hierin, pers de knoflook
erboven uit en voeg de bleekselderij toe.
Bak dit even goed door en roer er dan naar smaak zwarte peper, cayennepeper
en paprikapoeder door.
Voeg de tomaten de peterselie en de wijn toe en laat alles flink inkoken.
Verdeel er, als het vocht bijna is verdampt, de mosselen op, leg de deksel op
de pan en laat ze op hoog vuur circa 5 minuten doorkoken.
Doe de gare mosselen in een schaal en de saus in een kommetje.
Serveer met knoflooksaus en warm Turks brood.
Het is vaak zonde om het overgebleven vocht en de verse groenten na het koken
van de mosselen weg te gooien en daarom serveer ik ze in dit recept als saus erbij.
Maar behalve een sausje kun je er ook heel goed een lekkere soep van maken.
Heel belangrijk is dan dat je de mosselen zeker een uur in schoon koud water
laat staan om al het zand goed te verwijderen.
Met een roux, het mosselnat, wat visbouillon en slagroom maak je snel een
heel smakelijke vissoep.
Het is natuurlijk wel zo lekker als je wat overgebleven mosselen of wat vis toevoegt.





Ingrediënten voor 4 personen

3 kg mosselen
3 uien
3 teentjes knoflook
6 tomaten
2 stengels bleekselderij
verse peterselie
olijfolie
versgemalen zwarte peper
cayennepeper
paprikapoeder
2 dl witte wijn