Gerookte zalmrug met venkel en remoulade van scharreleitjes
home > recepten-uit-frankrijk > Gerookte zalmrug met venkel en remoulade van scharreleitjes
Gebruik bij voorkeur gerookte zalmrug en een alcoholvrije pastis. Neem als tuinkruiden een mengsel van kervel, peterselie en dragon. Benodigde materialen: een keukenmachine en een zeef.
Scheid dooier en eiwit van het scharrelei. Het eiwit heb je niet nodig voor het recept. Hak de kappertjes en klop de eierdooier met peper, zout, mosterd en azijn los in de keukenmachine. Schenk hier, terwijl de keukenmachine aanstaat, eerst druppelsgewijs en vervolgens in een dun straaltje de olie bij, zodat er een mooie mayonaise ontstaat. Hak de eieren en meng de eieren samen met de tuinkruiden, kappertjes en de ansjovispasta met de mayonaise. Breng de remouladesaus eventueel verder op smaak met peper en zout.
Hak voor de kruidenolie de kruiden fijn in de keukenmachine en klop de olie erdoor. Druk de kruidenolie door de zeef en breng hem op smaak met peper en zout.
Snijd de zalm in korte plakjes. Maak de rok van de venkel los en halveer de ‘‘rokdelen’‘.
Blancheer de venkel beetgaar in kokend water met zout, alcoholvrije pastis en bakpoeder (voor de kleur) en spoel de venkel vervolgens af onder de koude kraan.
Schik wat sla op de borden en leg de zalm en venkel hier tegen aan. Schep de remoulade op de borden en sprenkel de kruidenolie rond het gerecht.
Ingrediënten voor 4 personen
Voorgerecht
Ingrediënten voor 4 personen:
1 mespunt ansjovispasta
2 eetl. wijnazijn, witte
1 theel. bakpoeder
10 g basilicum
10 g dragon
1 mespunt dijonmosterd
1 scharrelei
2 scharreleieren, gekookte
1 eetl. kappertjes
10 g kervel
1 kropsla
1 kopje tuinkruiden, gemengde, verse
1 dl. olijfolie
3 dl. zonnebloemolie
2 eetl. pastis
Peper
20 g peterselie
1 grote venkelknol
250 g zalm, gerookte
Zout