Gesmoord rundvlees in rode wijn
home > recepten-uit-frankrijk > Gesmoord rundvlees in rode wijn
Spoel het vlees af onder koud stromend water, dep het droog en snijd het in blokjes. Blancheer het spekzwoerd in kokend water. Snijd het rookspek in dobbelsteentjes. Was de peterselie, dep haar droog en hak haar fijn. Pel de knoflook en sjalotjes en hak ze klein. Vermeng al deze ingrediënten in een kom. Bekleed een gietijzeren braadpan, liefst een dufeu met verzonken deksel, met het spekzwoerd. Leg de helft van het rundvlees erop. Bestrooi het met peper en zout. Verdeel de helft van het spekmengsel erover.
Schep de rest van het rundvlees in de pan en bestrooi dat met peper en zout. Verdeel de rest van het spekmengsel erover. Pel de ui, steek de kruidnagels erin en doe hem in de pan. Voeg de overige kruiderij toe. Giet tenslotte de rode wijn erbij. Sluit de pan goed af; leg eventueel een vel alufolie tussen de rand van de pan en het deksel tegen het verdampen. (Als u een echte dufeu gebruikt, vult u het deksel nu met ijsblokjes, die u regelmatig vervangt tijdens de kooktijd.) Zet de pan op een zo laag mogelijk vuur en laat het vlees in ca. 5 uur zachtjes gaar smoren. Til het deksel tussentijds niet op.
Ontvet het gerecht voor het serveren met behulp van ijsblokjes: wikkel ze in keukenpapier en haal ze over het oppervlak.
Serveer het gerecht in de pan en geef er veel stokbrood bij.
Ingrediënten voor 4 personen
750 g rundvlees (schouderstuk of schenkel) – verse spekzwoerdjes om de pan mee te bekleden (ca. 125 g) – 200 g mager rookspek zonder zwoerd – 2 bosjes peterselie – 4 tenen knoflook – 6 sjalotjes – zout, versgemalen zwarte peper – 1 ui – 3 kruidnagels – 1 takje tijm – 1 laurierblad – 1 mespunt quatre épices (mengsel van 3 delen zwarte peper en van elk één deel kruidnagel, nootmuskaat en gember) – 3 1/2 tot 4 dl krachtige rode wijn (bv. Cahors of Châteauneuf-du-Pape)