Parijse eieren
home > recepten-uit-frankrijk > Parijse eieren
Beboter de potjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Bak ze met 10 g boter in een koekenpan. Laat de champignons afkoelen en hak of maal ze goed fijn met het kippenvlees, de tong en de ham. Meng alles goed dooreen en voeg het broodkruim, de rest van de boter, één ei, de nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe. Roer alles goed door elkaar. Verdeel het mengsel over de bodem en opstaande wanden van de potjes, zodat in het midden een mooie holte ontstaat.
Verwarm de oven voor op 220°C, schuif de bakplaat in het midden.
Breek in ieder potje een heel ei. Strooi daar wat zout op, sluit de potjes met de dekseltjes of het alufolie goed af en laat ze 5 minuten op een matig vuur au bain marie koken. Zet ze dan nog 5 minuten in de oven. Het is de bedoeling dat het eiwit stijf wordt, maar dat de dooier zacht blijft.
Dien het gerecht zo snel mogelijk op.
Ingrediënten voor 4 personen
50 g boter op kamertemperatuur – 200 g champignons – 50 g gekookte ham – 50 g kippenborst, gekookt of gebraden – 50 g gerookte kalfs- of rundertong – 5 eieren – 1 eetlepel gezeefd kruim van wittebrood – nootmuskaat – peper en zout
extra: 4 ovenvaste potjes met deksel. De dekseltjes kunnen eventueel vervangen worden door een stukje alufolie.