Roggebrood

home > recepten-uit-frankrijk > Roggebrood

Ga voor bereiding met de broodmachine als volgt te werk: Plaats de kneedhaak in de bakvorm. Vul de bakvorm met het water en de yoghurt en strooi hier het zout in. Doe er het meel bij en maak een kuiltje. Los de verse gist op in een beetje lauw water en doe de opgeloste gist of de instant gist in het kuiltje. Klem de bakvorm op de juiste wijze in de machine en stel deze in op volkorenbrood of ‘whole wheat’ en kies de korstkleur: licht, middel of donker. Druk op start. Haal, nadat de machine klaar is, het brood direct uit de vorm en laat het op een taartrooster helemaal afkoelen en dek het af met een schone theedoek.

In plaats van het volkorentarwemeel kunt u ook zogenaamd. ‘gebuild’ tarwemeel nemen: dit is gezeefd meel (voornamelijk de zemel is eruit gezeefd) met een uitmalingsgraad van minimaal 85%, waarmee u een rijk bruin brood verkrijgt. Dit deeg hoeft dan minder lang te rijzen maar moet even lang bakken. En in plaats van de instantgist kunt u ook twee keer zoveel verse gist nemen. Deze moet u dan in een beetje lauw water oplossen voor gebruik. Neem voor de biogarde-yoghurt bij voorkeur yoghurt met 0,1% vet. Benodigde materialen (voor bereiding met de hand): een broodvorm van 1 liter en een vetvrije spray

Meng het meel en zout in een kom en maak in het midden een kuiltje. Los de verse gist op in een kopje met een beetje lauw water en giet dit samen met het lauwe water en de yoghurt in het kuiltje. Als u instant gist gebruikt kunt u dit onopgelost bij het meel doen. Kneed alles met een lichte soepele beweging minimaal 10 minuten tot er een gladde, soepele en elastische bal ontstaat. Voeg als het te droog is iets meer vocht toe.

Laat het deeg in een kom 60 minuten rijzen op een tochtvrije, warme plek. Dek de kom af met een vochtige doek.

Na deze eerste rijs het deeg opnieuw kneden en doorslaan. Vorm het deeg en leg het in een met vetvrije spray bespoten broodvorm. Prik er met een vork gaatjes in. Dek de vorm wel weer af met een vochtige doek, plaats deze op een tochtvrije, warme plek en laat het deeg 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Zet het brood in de voorverwarmde oven en bak het in 50 minuten bruin. Haal het brood 5 minuten voor het einde van de baktijd uit de vorm en zet het zonder vorm terug in de oven.

Laat het hierna op een taartrooster helemaal afkoelen en dek het af met een schone theedoek.





Ingrediënten voor 4 personen

Ontbijtgerecht

Ingrediënten voor 6 personen:

350 g roggemeel
150 g volkorentarwemeel
10 g zout
10 g gist, gedroogde
1.5 dl. water, lauw
1.5 dl. biogarde

Wat heb je nodig?

Benodigde materialen (voor bereiding met de broodmachine): een broodmachine, een broodvorm van 1 liter en een vetvrije spray.