Stokbrood
home > recepten-uit-frankrijk > Stokbrood
Maak van de aangegeven ingrediënten een vrij slap gewoon gistdeeg. Laat het deeg in een gesloten pan ca. 20 minuten rijzen bij 25-26° C. Daarna uit de pan nemen, platslaan, opvouwen en opnieuw 15 minuten in de pan doen en deze sluiten. Gebruik bij deze bewerking zo weinig mogelijk bloem. Pan en werkplank desgewenst invetten. Alleen bij het vormen mag een weinig bloem gebruikt worden.
Na de tweede rijs het deeg verdelen in bijvoorbeeld 3 stukken van ca. 270 g en deze nog 10-15 minuten afgedekt laten rijzen.
Vervolgens vormen tot stokbroden door de deegstukjes iets plat te slaan, ze vervolgens op te rollen en deze rol op de gewenste lengte brengen (maat afhankelijk van de bakplaatafmetingen).
De gevormde broden nu op licht ingevette bakplaat zetten met ca. 7 cm onderlinge ruimte. Afdekken met een droge theedoek en laten rijzen bij een temperatuur van 25-28°C gedurende ca. 50 minuten.
Nu de deegstukken met een scherp mesje enige schuine insnijdingen geven, bedoeld om het deeg op deze plaatsen te laten scheuren. Deze insnijdingen (ca. 8 cm lang) worden aangebracht juist door de deeghuid.
Plaats de deegstukken nu in de voorverwarmde oven bij een temperatuur van ca. 230°C en bak ze bij 210°C krokant gedurende ca. 25-30 minuten.
Opmerking: stokbrood moet men zo warm mogelijk eten. Is de korst eenmaal zacht geworden, dan kan men het brood ‘oppiepen’ door het eerst wat vochtig te maken en dan weer 10 minuten in de oven te bakken of het onder de grill of op een warme kachel te leggen.
Ingrediënten voor 4 personen
500 g tarwebloem – 280-300 g lauwwarm water – 1/2 zakje gedroogde gist – 10 g zout – 10 g boter