Martabak
home > recepten-uit-indonesie > Martabak
Begin met de vulling, als volgt:
Ui of sjalotten in halve ringen snijden (zo dun als je kunt) moet eruit zien als engelenhaar.
Preien wassen en ook zeer fijn snijden (alleen de witte kanten)
1 rode peper in fijne ringetjes snijden
2 eieren klutsen
Doe 2 a 3 eetl. olie in de wadjan/wok en fruit hierin de gesneden ui, prei en peper.
Als de groenten slap en glazig eruit ziet schuif dan de groenten naar de zijkant van de wadjan. Dep met keukenpapier de eventuele vrijgekomen groentesappen uit de wadjan.
Zet het vuur laag doe in het midden van de pan het gehakt en rul het. Voeg toe 1 mespunt kruidnagelpoeder, 1 mespunt nootmuskaat, 1 mespunt kaneel en een mespunt cardamom.
Vervolgens roer je de groenten die aan de zijkant van de pan ligt er doorheen. Nu de rest van de kruiden erdoorheen flink wat peper zout 1 maggiblokje en 1 afgestreken theelepel koenjit (dit is voor de kleur)
Schuif de massa opnieuw naar de zijkant van de wadjan. Giet in het midden 1 eetlepel olie en zet het vuur hoog.
Doe er de 2 geklutste eieren in en laat het langzaam stollen onder voortdurend roeren. Ei moet helemaal droog zijn voor dat je de massa erbij roert. Vuur uit en nu een deegbeslag maken.
Het beslag:
Doe water in een kom, voeg de azijn toe, het zout en 2 eieren
door elkaar mengen en de tarwebloem er deel voor deel bij doen. Flink kloppen met de garde zodat je geen klontjes krijgt.
Beslag moet dunner zijn dan pannenkoekenbeslag.
De snack maken:
Giet wat olie in een koekenpan en laat er wat beslag invloeien. (niet te veel, pannenkoekje moeten dun zijn)
Vuur vrij hoog houden en snel werken.
Het beslag bolt nu enige tijd wat op.
Leg twee eetlepels vulling in het midden van het pannenkoekje, bestrijk de vulling met wat ei, (gebruik boterkwastje). Leg nu de 1ste lange kant over de vulling, bestrijk dit opnieuw met ei en leg de beide korte kanten erover, bestrijk weer met ei en leg de laatste kant erover. Druk alles met een soepele spatel nog eens goed aan en bak de snack goudbruin aan weerskanten.
Serveren met atjar.
Ingrediënten voor 4 personen
Snack
Ingrediënten voor 4 personen:
1 ui of 2 sjalotten
4 eieren
250 g runder- of lamsgehakt
2 dunne preien
kruidnagelpoeder
nootmuskaat
cardamom
1 rode peper
koenjit
kaneel
olie
2 eetl. azijn
1 theel. zout
200 g tarwebloem