Bamie op z'n Javaans

home > recepten-uit-suriname > Bamie op z'n Javaans

Zet de bami op in ruim kokend water. Volg de instructies op het pak.
Als de bami gaar is, afgieten en met koud water afspoelen.
Week de garnalen in lauw of warm water. Tot ze zachter zijn.
Snijd al het vlees in kleine stukjes. Ook de groenten. Let op dat die goed is gewassen.
Braad het vlees in een wok met een bodempje olie.
Eerst de knoflook erin dan het vlees. Ook de kentjoer kan er nu bij.
Als het vlees gaar is, de bami toevoegen en even goed omscheppen.
Voeg de groenten en de sieuw of ketjap toe, begin met 1 eetlepel.
. Ook de vetsin kan er bij. Oppassen 1 mespunt is genoeg.
(met hartklachten geen vetsin gebruiken)
Voeg, alles er nu bij. Voortdurend omscheppen.
Breng op smaak met zout en zwarte peper..
In de toko (echt de Surinaamse) vindt u heerlijke Javaanse bamie sambal.





Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

2 pakken bami (of spaghetti in tweeën breken)
zout en zwarte peper naar smaak
500 g varkensvlees of kipfilet gesneden in blokjes
2 eetl. plantaardige olie
100 gr droge garnalen
4 teentjes knoflook
mespuntje trassi
kentjoer
een mespunt ve-tsin
ketjap of sieuw
taugé 500 g, gewassen en schoongemaakt (topjes weg)
1 bosje samsoi of pak soi, gewassen, gesneden in stukjes.
1 stuk prei gesneden in stukjes en twee steeltjes selderie fijngehakt