Bitterballen met Friese nagelkaas
home > snacks > Bitterballen met Friese nagelkaas
Korstjes van nagelkaas snijden en kaas raspen. In steelpan boter smelten en bloem erdoor roeren. Scheutje voor scheutje 3 dl water erdoor roeren. Bouillontablet erboven verkruimelen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat. Geraspte kazen erdoor mengen en al roerend op middelhoog vuur laten smelten. Op smaak brengen met peper. Saus overdoen in diep bord, laten afkoelen en in koelkast in minstens 2 uur laten opstijven. In diep bord eieren loskloppen. Op plat bord paneermeel strooien. Kaasmengsel tot ca. 25 bitterballen vormen. Losjes door paneermeel rollen. Bitterballen vervolgens door geklopt eimengsel halen en nogmaals goed door paneermeel wentelen. Bitterballen in ca. 1 uur in koelkast laten opstijven.
In frituurpan frituurvet verhitten tot 180ºC. Bitterballen in porties in 3 à 4 minuten knapperig bruin frituren. In vergiet op keukenpapier laten uitlekken. Serveren met mosterd
Ingrediënten voor 4 personen
100 g Friese nagelkaas (kruidnagelkaas) 60 g boter of margarine
60 g bloem
1/2 tuinkruidenbouillontablet
100 g geraspte belegen kaas
peper
2 eieren
125 g paneermeel
(vloeibaar) frituurvet of -olie