Foccacia (Gistbrood met rozemarijn)
home > spar-recepten > Foccacia (Gistbrood met rozemarijn)
bereidingstijd: 20 min + 50 minuten rijzen + 25 minuten afbakken
Per portie: Energie 2703 Kj/ 643 Kcal Eiwit 18 g. Vet 9 g. Koolhydraten 122 g.
Wijnadvies:
Bardolino, Veneto, Italië
Succestip:
U kunt aan het deeg ook gedroogde tomaatjes, olijven of noten toevoegen. Een overheerlijk brood bij salades of kaas.
De gist, de suiker, 1 theelepel bloem en lauwwarm water in een kom mengen en afdekken met plasticfolie. Laat het mengsel 10 minuten op een warme plaats staan totdat het begint te schuimen. De overige bloem mengen met het zout, de knoflook, rozemarijn, de olijfolie en het gistmengsel. Het geheel tot een stevig deeg mengen en op een met bloem bestoven werkplek ca. 10 minuten kneden en tot een bal vormen. Leg de bal in een met wat olie ingevette kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het deeg ongeveer 40 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 210°C. Vet de bodem van een rechthoekig, ondiep bakblik (18 × 25 cm.) licht in en bestrooi het met paneermeel. Het deeg nog even doorkneden en in het bakblik drukken. Met een houten prikker gaatjes in het deeg prikken. De bovenkant met wat water besprenkelen, in de oven zetten en 10 minuten laten bakken en vervolgens weer met wat water besprenkelen nogmaals 10 minuten laten bakken en daarna bestrijken met olijfolie. Vervolgens bestrooien met het grove zeezout en nog 5 minuten laten bakken. Warm serveren.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor 4 personen
1 zakje (7 g.) gedroogde gist (Oetker)
1 theelepel suiker (van Gilse)
1 theelepel bloem (Bindy)
4 eetlepels handwarm water
600 g bloem (Bindy)
1 theelepel zout
3 uitgeperste teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie (Bertolli)
1 eetlepel paneermeel
2 theelepels grof zeezout (Silvo)
1 eetlepel fijngehakte rozemarijn