Gebraden lamsbout met knoflook en mediterrane kruiden

home > spar-recepten > Gebraden lamsbout met knoflook en mediterrane kruiden

bereidingstijd: 60 min
Per portie: Energie 3880 Kj/ 920 Kcal eiwit 63 g. vet 61 g. koolhydraten 32 g.

Wijnadvies:
Chateau Domaine de Combe Grande, Corbières, Frankrijk

Succestip:
Zowel de lamsbout als de gratin kunt u van tevoren bereiden en later opwarmen.
Maak in de lamsbout rondom, met een scherp mesje, kleine inkepingen en stop hierin de plakjes knoflook. Kruid de lamsbout vervolgens met peper en zout. Wrijf hem in met de olijfolie en bestrooi de lamsbout met de oregano, rozemarijn en tijm. Dek het geheel af met plasticfolie en laat de lamsbout een half uur marineren. In de tussentijd de geschilde aardappels in plakjes snijden en dakpansgewijs in een ovenschotel leggen. Ga laag voor laag door tot de schaal gevuld is. Meng de room met de melk en voeg de helft van de kaas erbij. Breng dit op smaak met peper en zout. Giet dit mengsel tussen de lagen aardappel. Strooi als laatste de overige kaas over de aardappelschotel. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak in een voorverwarmde oven op 180ºC. af in ca. 45 minuten. Na 30 minuten de folie verwijderen en de gratin verder laten kleuren. In de tussentijd de lamsbout in een braadpan met olijfolie en boter rondom goudbruin aanbraden en met deksel erop ca. 30-40 minuten verder laten braden. De lamsbout uit de pan nemen en op een warme plaats even laten rusten. In de tussentijd het braadvocht afblussen met een glas rode wijn en een glas water. De jus even laten inkoken en daarna zeven. Snijd de lamsbout met een scherp mes in plakken en leg deze in een schaal. Giet vervolgens de jus erover en serveer samen met de aardappelgratin.





Ingrediënten voor 4 personen

Voor 4 personen

1 lamsbout zonder been ca. 1kg. (slager)
3 teentjes knoflook in plakjes
2 takjes rozemarijn
1 theelepel tijmblaadjes
1/2 theelepel gedroogde oregano
versgemalen zwarte peper en zout
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel roomboter om te braden
1 glas rode wijn + 1 glas water

Voor de gratin dauphinois:

600 g. geschilde, kruimig kokende aardappels
2 dl. slagroom
1 dl. melk
2 uitgeperste teentjes knoflook
6 eetlepels geraspte gruyère