Gehaktkoekjes met gebakken peren en ontbijtspek
home > spar-recepten > Gehaktkoekjes met gebakken peren en ontbijtspek
bereidingstijd: 45 minuten
Per portie: Energie 2736/ 654 kcal. Eiwit 31 g. Vet 53 g. Koolhydraten 18 g.
Wijnadvies:
Valdepeñas, Crianza, Castillo de Moral, Midden Spanje.
Succestip:
Bak de gehaktkoekjes niet te lang, anders worden ze droog!
De ontbijtspekplakken tussen keukenpapier leggen en in de magnetron in ca. 1 minuut krokant uitbakken. Controleer ze regelmatig of ze niet te hard gaan! Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in parten. Besprenkel ze met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Voeg het ei, de fijngesneden ui, de peterselie, de kaasblokjes en het paneermeel bij het gehakt. Kneed het gehakt goed door elkaar en breng dit op smaak met peper en zout. Vorm er nu middelgrote gehaktballen van en druk deze plat tot ca. 1 cm dikte. Bak ze in 40 g. boter + olijfolie aan beide zijden goudbruin en net gaar. Haal ze uit de pan en houd warm op een schaal in de oven. Bak de peerpartjes in een tefalpan met de overige 20 g. boter goudbruin. Verwijder de helft van de braadjus van het gehakt en voeg de stroop en bouillon toe aan de braadjus. Laat het geheel tot de helft inkoken en roer de aanbaksels in de pan los met een garde. Nu zeven en de gebakken peerpartjes erbij doen. De gebakken gehaktkoekjes op voorverwarmde borden plaatsen en de peerpartjes er onder leggen. Garneren dit met met de spekplakjes en schep de saus er rondom. Lekker met een goede stoemp (Stoemp is een Belgische stamppot van aardappelen).
Ingrediënten voor 4 personen
Hoofdgerecht voor 4 personen
400 g. gemengd gehakt
1 losgeklopt ei
1 fijngesneden ui
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eetlepels paneermeel
100 g. jong belegen kaas (in kleine blokjes gesneden)
60 g. boter + 1 eetlepel olijfolie
3 geschilde, in parten gesneden peren
een paar druppels citroensap
2 eetlepels peren/appelstroop
2 dl. bouillon
8 plakken dungesneden ontbijtspek
versgemalen peper en zout