Hete speklapjes uit Surabaya

home > spar-recepten > Hete speklapjes uit Surabaya

Per portie: energie 2716 KJ, 649 Kcal, 25 g. eiwit, 49 g. vet, 28 g. koolhydraten. Bereidingstijd: ca. 30 minuten + 1 uur marineren

Wijnadvies:
Pinot Blanc J. Rosen, Vin dAlsace, Frankrijk

Succestip:
Serveer met gebakken uitjes en Atjar.
De speklappen in niet te grote stukken snijden en in een schaal scheppen. De sjalotten, citroensap, knoflook, peper, zout, sambal, ketjap, ketoembar, gembersiroop en djinten er aan toevoegen en het geheel goed door elkaar mengen. Laat dit 1 uur marineren, dan op een zeef laten uitlekken.

Vervolgens een grote hapjespan of wok verhitten samen met de olie. De spekstukjes hierin krokant bakken. Regelmatig omscheppen. Het te veel aan vet uit de pan gieten en apart houden. De spekjes warm houden.

De overgebleven marinade even laten inkoken. In een andere pan een beetje van het spekvet verhitten en hierin de sperzieboontjes roerbakken samen met het fijngesneden pepertje. Kruiden met peper en zout. Afblussen met de kokosmelk en laten doorkoken.

De rijst verwarmen in de magnetron en over de borden verdelen. De boontjes en de uitgebakken spekjes erbij scheppen en met een beetje saus overgieten.





Ingrediënten voor 4 personen

- 500 g. speklappen, zonder zwoerd – 2 fijngesneden sjalotten – sap van 1 citroen – 1 fijngesneden teentje knoflook – versgemalen peper en zout – 1 theelepel sambal (Conimex) – 1 eetlepel gembersiroop – 3 eetlepels ketjap manis (Conimex) – 1 snufje ketoembar (koriander) (Conimex) – 1 snufje djinten (komijn) (Conimex) – 2 eetlepels olijfolie (Carbonell) – 300 g. gekookte basmati rijst (Silvo) – 400 g. sperziebonen – 1 blikje kokosmelk (Conimex) – 1 klein chili pepertje (lombok)