Apfelstrudel met vanille

home > speciale-kerstgerechten > Apfelstrudel met vanille

Leg het deeg in het midden van het doek en rol het enigszins langwerpig uit.
Verdeel er 1/2 eetlepel olie over. Steek nu de handen met de rugkant naar boven
onder het deeg en rek het deeg vanuit het midden voorzichtig op tot iets over de
rand van de lange zijde van de tafel. Zet het deeg vast en rek het vervolgens
op dezelfde wijze op naar de tegenovergelegen tafelrand, zonder dat het daarbij scheurt.
Besprenkel tijdens het spannen het deeg met de resterende olie.
Ga hiermee door tot u een deeglap hebt van ca. 75 × 100 cm. Snijd de dikke
deegranden weg en verdeel 100 g gesmolten boter over het deeg. Beleg het deeg
met de appelschijfjes; houd daarbij eenderde deel aan de korte zijde vrij.
Verdeel achtereenvolgens de rozijnen en het citroenrasp over de appelschijfjes.
Besprenkel de vulling met de rum, verdeel er de fijngemalen kruidnagel over en bestrooi
met de kaneel en de suiker. Til het doek aan de korte zijde die tot aan de rand met
vulling belegd is op en houd het in een vloeiende beweging zo hoog dat de strudel
zichzelf oprolt. Vouw beide uiteinden van de deegrol om en druk licht aan zodat de
vulling er tijdens het bakken niet uitloopt. Bestrijd een bakblik met boter en snijd
afhankelijk van het formaat van het bakblik de strudel in 2 of 3 stukken.
Leg op het bakblik en verdeel er de resterende, gesmolten boter over.
Bak de strudel in een voorverwarmde oven van 175°C in ca. 35 – 45 minuten gaar.
Bestrooi de strudel met suiker en serveer warm.
Bereidingswijze voor de vanillesaus:
Verhit in een kwart liter melk 60 g suiker (laat net niet koken).
Klop intussen 2 eidooiers, 1 heel ei, 1 zakje vanillesuiker en 1/8 liter melk
door elkaar. Giet het vanillemengsel bij de hete melk, verwarm op laag vuur,
neem van het vuur en laat nog 10 minuten staan. Giet de saus door een fijne zeef
en houd au bain marie warm tot gebruik of serveer koud. (Schrik niet wanneer de
saus erg vloeibaar blijft. Dat is namelijk de bedoeling.)





Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor het deeg:
300 g patentbloem + bloem om het werkblad te bestuiven
1 groot ei
3 eetlepels plantaardige olie
125 ml handwarm water
Ingrediënten voor de vulling:
1 kruidnagel of 1 mespunt kruidnagelpoeder
schil van 1 citroen
100 g oud witbrood
1,5 kg friszure appels
200 g boter + boter om mee in te vetten
100 g rozijnen
1/2 borrelglas Strorum
2 theelepels kaneel
200 g suiker
een oud tafellaken van ca. 150 × 75 cm

Ingrediënten vanillesaus: 1/4 liter melk
1/8 liter melk
60 g suiker
3 eieren
1 zakje vanillesuiker