Boeuf bourguignon
home > speciale-kerstgerechten > Boeuf bourguignon
Verhit 100 gram boter in een stoofpan en bak hierin het spek in ca. 4 minuten. Haal het spek uit de pan en bak hierin het vlees aan alle kanten bruin op hoog vuur. Zet nu het vuur zachter en doe de andere 50 gram boter erbij. Bak de sjalotjes en zilveruitjes even mee. Roer de tomatenpuree door het vlees en voeg de bloem toe.Laat dit samen 2 minuten zachtjes bakken. Schenk de wijn en de bouillon erbij en doe de peper, het zout, de tijm , de laurierblaadjes en de gebakken spekjes in de pan. Laat dit alles met de deksel op de pan zachtjes 3 uur stoven tot het gaar is.Bak de champignons apart in wat boter (ca. 4 minuten) en voeg ze tien minuten voor het einde van de stooftijd toe aan het vlees. Bind de saus af met de maïzena.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg. rundvlees (in blokjes van ca. 4 cm. gesneden)
10 g zout
3 g witte peper
1 g gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
200 g ontbijtspek (in kleine blokjes gesneden)
300 g fijngesnipperde sjalotten
40 zilveruitjes (uit glas)
70 g tomatenpuree
15 g bloem
400 g rode wijn
400 g runderbouillon
300 g champignons (in plakjes gesneden)
20 g maïzena
100g boter (voor de spekblokjes en het vlees)
50 g boter (om de rest te bakken)
fijngehakte peterselie