Geglaceerde kalkoen
home > speciale-kerstgerechten > Geglaceerde kalkoen
De kalkoen van binnen en van buiten bestrooien met zout en het vel enige
malen met een houten prikker inprikken.
Voor de vulling de uien schoonmaken, grof snipperen en met het water (afgedekt)
in 4 tot 5 minuten op vol vermogen zacht laten worden.
Het water afschenken. Het brood verkruimelen en het ei los kloppen.
De helft van de boter in 1 tot 2 minuten op vol vermogen laten smelten.
Alle ingrediënten voor de vulling (uien, brood, ei, gesmolten boter, kippenbouillon,
paprikapoeder, kipkruiden en zout) met elkaar vermengen tot een smeuïg geheel en
hiermee de buikholte van de kalkoen vullen. De opening met keukengaren dichtnaaien.
Voor het glaceren de rest van de boter in een klein schaaltje in 2 tot 3 minuten op
vol vermogen smelten en de rest van de ingrediënten (mosterd, honing, sojasaus en citroensap)
erdoor roeren. Met een kwastje de kalkoen met een vierde deel ervan bestrijken.
De kalkoen met de borst naar boven op het rooster leggen
(eventueel een spatrooster of lekschaal eronder aanbrengen) en met magnetron half
vermogen in 50 tot 60 minuten gaar laten worden. Wanneer het sap dat uit de kalkoen
komt helder is, is het gevogelte gaar. Tussendoor enkele malen met de glaceersaus bestrijken.
De kalkoen bestrooien met zout en peper en afgedekt met aluminiumfolie 15 minuten laten staan.
Om te voorkomen dat het korstje slap wordt, kan in het folie in het midden een vouw
worden gemaakt, zodat het als een tent boven de kalkoen staat.
Ingrediënten voor 4 personen
een kalkoen van ± 3 kg
2 uien
1 ei
4 wittebroden
100 g boter
0.2 l kippenbouillon
4 eetl. mosterd
4 eetl. honing
2 eetl. sojasaus
1 eetl. citroensap
1 eetl. water
paprikapoeder
kipkruid
zout
peper