IJstulband
home > speciale-kerstgerechten > IJstulband
Rum verwarmen
Abrikozen en dadels ± 30 minuten in rum weken
Helft van koekjes grof breken
In boter ± 5 minuten zachtjes bakken
Laten afkoelen
Gelatine in ruim koud water ± 5 minuten weken
Dooiers met suiker en 3 eetlepels water au bain-marie in 8-10 minuten dik kloppen
Gelatine al roerende erin oplossen
Mengsel al roerende laten afkoelen
Slagroom stijfkloppen en door dooiermengsel roeren
Abrikozen, dadels, rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en geconfijte schilletjes erbij doen
Vorm met plasticfolie bekleden, ± 15 cm over rand laten hangen
Mengsel in delen erin doen, regelmatig aandrukken
Bovenkant gladstrijken
Hele koekjes erin drukken
Folie erover vouwen
Minstens 1 nacht in diepvriezer zetten
Voor serveren vorm op grote schaal keren
Idee: geef er chocoladesaus bij
Breng 100 g cacao met 50 g suiker en 1/4 liter water al roerende aan de kook
Roer er 1/8 liter slagroom door
Ingrediënten voor 4 personen
1 dl rum
100 g gedroogde abrikozen, in stukjes
100 g dadels, ontpit, in stukjes
200 g amaretti of bitterkoekjes
2 eetlepels boter
4 blaadjes witte gelatine
4 eidooiers
100 g suiker
3/4 liter slagroom
geraspte schil van 1 sinaasappel
50 g geconfijte sinaasappelschilletjes
100 g cacao
50 g suiker
1/8 liter slagroom
Extra nodig: hoge tulbandvorm (inhoud 2 liter), met olie ingevet