Kalkoen gevuld met kastanje en rijst

home > speciale-kerstgerechten > Kalkoen gevuld met kastanje en rijst

Verwijder de zakjes uit de buikholte van de kalkoen, en bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper.
Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op.
Verwarm de oven voor op 200°C. Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek.
Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen ongeveer 90 minuten in het midden van de oven.
Bedruip de vogel regelmatig met braadvet.
Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in nog ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar (hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weer kunt bewegen).
Neem de kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en snijd hem aan tafel aan.
Garneer met aardappel puree toefjes en de pruimen.
Bereiding van de vulling:
Kook de rijst volgens de verpakking droog.
Halveer intussen de pruimen en knip de peterselie fijn.
Snijd de kastanjes met een puntig mesje in en kook ze ongeveer 10 minuten in een pan met ruim kokend water.
Neem ze uit het water, pel ze direct en verwijder het vlies. Kook de kastanjes in een pan met de melk en het bouillontablet in 45 minuten gaar en giet ze boven een andere kan af.
Pureer ze in een roerzeef en wrijf de puree door een fijne zeef.
Voeg al roerend zoveel bouillonmelk toe tot een stevige puree ontstaat en klop daar de boter in klontjes door.
Meng 5 eetlepels kastanjepuree (de rest wordt niet gebruikt), de pruimen, de kipkruiden, het ei, de koffieroom en de peterselie door de rijst en breng op smaak met zout en peper. Vul de kalkoen hiermee.





Ingrediënten voor 4 personen

1 verse kalkoen van ongeveer 2 kg
zout, peper
100 g boter
100 g ontbijtspek
haakkatoen
Voor de vulling:
50 g rijst
zout
8 gedroogde pruimen zonder pit
4 takjes peterselie
250 g tamme kastanjes
¼ liter melk
1 ei
½ vleesbouillontablet
50 g boter
½ theelepel kipkruiden
½ dl koffieroom
peper.
Tip:
De kalkoen kan een dag van te voren gemaakt worden op het braden na.