Kip in calvados-roomsaus
home > speciale-kerstgerechten > Kip in calvados-roomsaus
Poelier vragen kip in 8 stukken te snijden.
Rest karkas in stukken gehakt meevragen.
Kipdelen met zout en peper bestrooien.
In grote braadpan boter verhitten.
Kipdelen en karkasdelen rondom bruin bakken.
Bouquet garni toevoegen.
Kip met deksel op pan in ± 20-25 minuten zachtjes gaar laten worden.
Kip uit pan nemen (karkas erin laten).
Sjalotjes toevoegen en ± 5 minuten bakken.
Cider en calvados toevoegen en aanbaksels losroeren. ± 10 minuten zachtjes laten koken.
Saus zeven.
Tot helft laten inkoken.
Crème fraîche erdoor roeren.
Champignons toevoegen en in ± 8 minuten zachtjes gaar laten worden.
Peterselie erdoor roeren.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kip van 1,8 kg, in delen
100 g boter
zout
peper
1 bouquet garni (1 takje tijm, 1 laurierblaadje in 1 preiblad gebonden)
2 sjalotten, fijngehakt
1 fles cider (mousserende appelwijn, 0,75 liter)
1 dl calvados (distillaat van cider)
250 g crème fraîche
250 g champignons, grote gehalveerd
2 eetlepels fijngehakte peterselie