Oma's bietjes
home > stamppotten > Oma's bietjes
Doe de schoongeboende bietjes (laat 1 cm van het groen zitten, zodat ze niet ‘leegbloeden’) en alle Ingrediënten tot en met de azijn in een ovenschaal.
Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel daarop en zet hem 1-1½ uur (afhankelijk van het formaat van de bietjes) in een op 160°C voorverwarmde oven.
Kook de aardappelen gaar.
Bak intussen het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
Hak de appel en de ui in de foodprocessor tot bijna moezig en roerbak ze in het vet tot ze zacht zijn.
Pel de gare bieten en rasp ze in de foodprocessor.
Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, met de aardappelen fijn.
Roer of stamp alles door elkaar.
Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door.
Ingrediënten voor 4 personen
750 g rauwe bietjes
1 theelepel grof zeezout
6 grote tenen knoflook
zwarte peper uit de molen
4 takjes verse tijm
1 dl olijfolie
1 dl donkere sherryazijn
1 ui
1 friszure appel
4 hardgekookte eieren
200 g versnipperd ontbijtspek
klontjes boter (of één grote klont boter)
1 kg aardappelen