Lapskaus (uit Noorwegen)

home > stoofpotten > Lapskaus (uit Noorwegen)

Breng het water aan de kook en leg het vlees erin met de in stukken gesneden ui, een beetje zout en peper. Laat het water weer aan de kook komen en schuim goed af tot het vocht helder is. Laat het vlees op een laag vuur ongeveer 2 uur trekken. Neem het vlees uit de pan en snijd het in blokjes. Zeef het vocht. Maak de groenten schoon en snijd ze in blokjes, de prei in ringen. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes. Breng het vleesvocht aan de kook met het pakje groentesoep en gaar de groenten en de rookworst (ook in blokjes). Kook de aardappelblokjes apart. Voeg aan het eind van de kooktijd het gesneden vlees en de aardappelblokjes aan de groenten toe. Breng de lapskaus op smaak met zout, peper en aromat. Opdienen met zogenaamd *flatbrød.

*Flatbrød. Dit brood ontstond in de 14de eeuw en werd twee keer per jaar gebakken, omdat het zo lang houdbaar bleef. Het zijn heel dunne rechthoekige stukjes brood, gebakken van ongezuurd deeg op een ijzeren plaat boven het vuur.





Ingrediënten voor 4 personen

750 gram magere runderlappen (gezouten lamsvlees is ook erg lekker)
500 gram rookworst
1 kg aardappelen
300 gram prei
1 l water
500 gram koolraap of knolselderij
1 ui
500 gram wortelen
zout
peper
aromat
250 gram sperziebonen
1 pakje groentesoep