Geroosterde zalm met sinaasappel, venkel en komkommer

home > vis-recepten > Geroosterde zalm met sinaasappel, venkel en komkommer

Halveer de komkommer en verwijder de pitjes. Snijd hem in halve
maantjes van ± 1 cm. dik.
Snijd de stelen van de venkel en pluk de bladeren van de kern.
Snijd die in dobbelsteentjes van ± 1 cm. Doe de komkommermaantjes en
de venkeldobbelsteentjes afzonderlijk in een platte pan en strooi
er telkens 1 eetlepel bloemsuiker en een nootje boter over. Zet ze
net onder water. Laat ze op een hevig vuur koken tot al het water
verdampt is en de suiker en de boter een glanzend laagje over de
groenten hebben gevormd.
Kook ondertussen de witte wijn en het sinaasappelsap in tot er
nog slechts een bodempje rest. Voeg de zure room toe en laat
opnieuw inkoken tot een lichtgebonden saus. Voeg de venkel en de
komkommer bij de saus en kruid met peper en zout.
Haal de zalmfilets door de bloem en vervolgens door de olie.
Rooster ze op een hete grillpan gaar.
Schil ondertussen de sinaasappel tot op het vruchtvlees en snijd
de partjes tussen de vliesjes uit.
Lepel wat saus over 4 borden en schik er de zalm op. Versier met
de sinaasappelpartjes en de kerveltakjes.
Schenk hierbij een glaasje Pinot Blanc d’Alsace.





Ingrediënten voor 4 personen

½ komkommer
1 venkelknol
2 eetl. bloemsuiker
boter
2½ dl witte wijn
sap van 1 sinaasappel
250 g zure room
peper en zout
4 stukken zalmfilet van 100 g elk
2 eetl. bloem
2 eetl. maïsolie
Voor het garnituur:
1 sinaasappel
enkele takjes kervel