Viskroketjes
home > vis-recepten > Viskroketjes
Verwijder de velletjes en de graten uit de vis en maak de vis fijn.
Smelt de boter in een
pan en roer de bloem erdoor.
Schenk de helft van de melk erbij en blijf roeren tot een
gladde massa ontstaat.
Herhaal dit tot alle melk is opgenomen en laat de saus even
doorkoken.
Roer vis, citroensap en peterselie erdoor en breng het geheel op smaak met
zout, peper, maggi en nootmuskaat.
Laat het mengsel uitgespreid op een bord afkoelen.
Verdeel het mengsel, als het geheel is afgekoeld, in achten.
Schep een achtste deel op een
eetlepel en geef er met behulp van een andere lepel enigszins de vorm van een kroket aan.
Wentel deze door de paneermeel en rol er met de hand een kroket van.
Zorg dat deze geen barsten vertoond.
Klop het ei met 2 eetlepels water los, wentel er de kroket door en rol
hem vervolgens door het paneermeel.
Vorm op deze wijze van alle delen 8 kroketten.
Verhit de frituurolie tot er blauwe damp vanaf komt (180ºC.) en frituur de kroketten
vervolgens met drie, vier tegelijk bruin en knapperig.
Laat de viskroketten op een stuk keukenpapier uitlekken.
Serveertips:
Leg op ieder bord 2 kroketten en garneer ze met gefrituurde peterselie en een schijfje
citroen.
Lekker met Vlaamse frieten en een frisse salade van kropsla met komkommer,
tomaat en ui.
Vervang de vis door gerookte of/en gekookte zalm voor zalmkroketjes of door
garnalen voor garnalenkroketjes.
Ingrediënten voor 4 personen
ca 200 g gare vis (restanten)
30 g boter
30 g bloem
2 dl melk of; 1 dl melk en 1 dl. koffieroom
enkele druppels citroensap
½ eetl. fijngehakte peterselie
paar druppels maggi
zout
peper
nootmuskaat
paneermeel
1 ei
frituurolie
1 citroen, in schijfjes