Vlaams vispannetje
home > vis-recepten > Vlaams vispannetje
Verdeel de vis in stukken. Snijd de wortel, ui, prei en bleekselderij in niet te kleine stukken. Doe de gesneden groenten in een pan met 1 liter water en voeg de kruiden en de citroenschil toe. Breng dit aan de kook en laat ca. 3 kwartier trekken. Zeef de groentebouillon en breng opnieuw aan de kook. Leg de stukken vis erin en pocheer de vis in ca. 10 minuten. Neem de vis uit de pan en houd de vis warm in een afgedekte schaal. Laat de bouillon iets inkoken.
Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Roer er vervolgens voorzichtig driekwart van de bouillon door.
Klop de dooiers los, voeg er enkele eetlepels van de hete bouillon aan toe en roer dit goed door elkaar. Neem de pan van het vuur en voeg het dooiermengsel toe aan de saus.
Zet de pan op een zacht vuur en laat de saus niet meer koken. Voeg het citroensap, de garnalen en de stukken vis toe.
Bestrooi de saus met peterselie en garneer met plakjes citroen.
Serveer dit gerecht met stokbrood.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor 6 personen:
1½ kg verschillende soorten vis (diepvries of vers)
1 grote winterwortel
1 grote ui
1 dikke prei
enkele stengels bleekselderij
peterselie
tijm, laurier en zout
peperkorrels
stuk citroenschil
60 g boter, 60 g bloem
sap van 1 citroen
plakjes citroen
100 g garnalen (vers, diepvries of blik)
2 eidooiers